Emil Boc explică de ce nu vor scădea prețurile imobiliarelor în Cluj
Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, a declarat recent că prețurile la imobiliare nu vor scădea niciodată în oraș, dar proiectele de infrastructură în curs de dezvoltare vor reduce semnificativ timpul de acces din zonele limitrofe.
Această tendință de prețuri ridicate se extinde și în localitățile din jur, unde, de exemplu, o gospodărie țărănească modernizată din Mănăstireni are un preț similar cu cel al unui castel din Franța.
Într-o emisiune radio, Emil Boc a explicat de ce prețurile locuințelor din Cluj-Napoca rămân ridicate: „Prețul poate scădea într-un oraș ca și Cluj-Napoca, să diminuezi calitatea vieții, să îți vină să pleci decât să stai în oraș, adică aglomerație, trafic insuportabil, că oricum e greu, dar să îndesești cu tot felul de blocuri în sensuri giratorii, cum ar fi dorit unii. Încât oamenii să spună «gata, plecăm». Atunci prețul scade imediat, toți pierd – e o soluție.”, arată ziarul Adevărul.
Primarul a subliniat că preferă a doua variantă: „Să nu lași standardele jos. Să menții educație, infrastructură, curățenie, calitatea vieții urbane, parcuri, locuri de joacă. Suntem primii din România care am expropriat să facem parcuri, nu să facem blocuri. Parcul din Zorilor, acolo am făcut un parc de un hectar și ceva pentru tot cartierul de acolo ca oamenii să aibă o calitate a vieții, deci menținem această politică.”
Primarul susține că proiectele de infrastructură, precum metroul și trenul metropolitan, vor face mai ușoară deplasarea din zonele limitrofe. „Alături de centură și metrou, trenul metropolitan e cel mai important proiect, în egală măsură cu impact mare pe zona metropolitană. Asta va însemna că pe o distanță de aproape 100 de kilometri, dreapta-stânga Clujului, vei avea posibilitatea să vii din 15 în 15 minute sau din 30 în 30 de minute, depinde de oră, și să ajungi în Cluj-Napoca mai repede decât poți ajunge dintr-un cartier al Clujului mai îndepărtat. Fără poluare, fără mașină, fără să stai la coadă și să trăiești într-un mediu în care să poți avea o casă, poate o casă de vacanță, să poți dezvolta industrie.”
Paradisul din Mănăstireni sau castel în Franța
Zona metropolitană a Clujului a devenit tot mai atractivă, iar prețurile locuințelor au crescut proporțional. De exemplu, în Mănăstireni, o proprietate de 7.500 mp, compusă din trei case țărănești modernizate, este scosă la vânzare pentru 750.000 de euro. „Un petic de paradis la 50 km de Cluj-Napoca”, o descrie casa de licitații Sotheby.
Proprietatea include construcții din 1960, modernizate și decorate în stil rustic. „Piesele de mobilier și ușile pictate, pernele brodate cu motive tradiționale sau prezența godinului sunt detaliile atent alese pentru a păstra specificul locului în condițiile confortului modern.”
Cu toate acestea, pentru același preț, un cumpărător ar putea alege un castel în Franța. De exemplu, în Calviac-en-Périgord, un castel din secolul al XIII-lea este scos la vânzare pentru 503.500 de euro. Proprietatea oferă 340 mp de spații de locuit și un teren de 6.064 mp.
Pentru cei mai pretențioși, un castel cu insulă proprie în L’Isle-Jourdain, Franța, este disponibil la același preț de 750.000 de euro. Această proprietate include clădiri medievale, o casă turn restaurată și un pod privat cu porți vechi de 400 de ani.