Forty Management: Piața imobiliară face implozie pe final de an. Prețurile se duc la cer
Într-un an cu un val de creșteri succesive ale prețurilor la locuințe, piața imobiliară reacționează constant. Astfel, pe final de an, prețurile la metru pătrat sunt în continuă ascensiune. Românii interesați să cumpere o locuință ar trebui să mai aștepte. Potrivit experților, România ar putea deveni o țară cu un procent important de chiriași, dacă trendul scumpirilor continuă.
OFERTĂ SPECIALĂ în luna decembrie apartament nou în Bucuresști cu reparație la cheie la doar € 999 m²
Luna octombrie 2024 a fost una bună pentru tranzacțiile imobiliare. În Capitală s-au vândut cu 19,5% mai multe locuinţe faţă de luna anterioară. Mai precis, 4.970 de imobile, comparativ cu 4.158 de unităţi cumpărate în luna septembrie. Dinamica deosebită a pieţei s-a resimţit la nivelul întregii ţări, unde s-a înregistrat un număr de peste 17.000 de tranzacţii.
Ultimele două luni ale anului 2024 anunță scumpiri agresive
Experții consultați de ZiarulFinanciar apreciază că ultimele două luni ale anului vin cu noi scumpiri. Potrivit lui Lucian Azoiţiei, CEO al dezvoltatorului imobiliar Forty Management, această tendinţă de creştere „agresivă“ va continua. Ea ar putea avea consecințe serioase, mai ales asupra Capitalei.
„Preţurile se vor duce la cer în următoarea perioadă. Încă sunt accesibile, dar la un moment dat vor creşte accelerat. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“, a declarat Lucian Azoiţei, CEO Forty Management, în cadrul emisiunii de business ZF Live.
Executivul avertizează că există premise pentru o inversare a raportului dintre proprietari şi chiriaşi. Aceștia din urmă ar urma să predomine în cazul în care scumpirile nu se atenuează.
„Prețurile cresc total nenatural”
„Am putea ajunge în următorii ani o piaţă de chiriaşi. Pentru că oamenii nu îşi mai permit să cumpere locuinţe. Preţurile vor creşte foarte mult până la momentul adoptării PUG-ului, odată cu adoptarea va exista un reglaj, pentru că ele cresc total nenatural”, a mai precizat Lucian Azoiţei pentru publicația citată.
Prețul mediu al apartamentelor din București a atins un prag psihologic
În București, în luna octombrie a.c., prețul mediu pentru vânzarea apartamentelor noi și vechi a fost de aproape 2.000 de euro (mai exact 1.910 euro/metru pătrat). Este un prag psihologic, cu 16% mai ridicat față de octombrie 2023. Astfel, apartamentele vechi sunt, ca medie, mai scumpe cu 17% față de aceeași lună din 2023. Prețul de 1.987 euro/metru pătrat. Apartamentele noi se găsesc la un preț mediu de cerere de 1.803 euro și sunt cu 11% mai scumpe față de aceeași lună a anului trecut.
În luna octombrie 2024, prețul mediu al unei garsoniere (40mp) în București a fost de 76.398 euro, prețul mediu al unui apartament cu două camere (55mp) este de 105.048 euro, iar prețul unui apartament cu trei camere (75mp) este de 143.247 euro, arată datele oferite de portalul Storia.