Rezultatele căutării

Chiriile au crescut cu 10-15% în aproape toată țara, în sectorul 1 sunt cele mai mari

Postat de admin pe 6 iunie 2024
0

Chiriile au crescut în acest an, odată cu prețul de vânzare al locuințelor. Datele arată că cele mai scumpe apartamente de închiriat sunt în Sectorul 1 din București. Prețurile solicitate de proprietari pentru închirierea locuințelor au crescut cu 12% în luna mai, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Chiria medie a ajuns astfel la 496 de euro, nivel cu doar un procent sub cel de luna anterioară. 

 

Reprezentanții platformei Storia arată că nivelul mediu al chiriei din sectoarele 1 și 2 ale Capitalei depășesc nivelul din Cluj-Napoca, ceea ce confirmă statutul acestor două sectoare drept cele mai scumpe zone din țară la categoria închirierilor.

În București, cel mai mult au crescut chiriile pentru garsoniere, cu 15 la sută. În medie, acestea se închiriază cu 349 de euro, în vreme ce pentru apartamentele cu două camere avansul a fost de zece la sută, la 540 de euro. În cazul apartamentelor de trei camere, chiria medie a ajuns la 768 de euro, după o creștere de 14 la sută.

La fel ca în ultimele luni, sectorul 1 este în continuare cel mai scump sector din București. Tariful mediu este de 739 de euro pe lună, cu 62 la sută mai mare decât cel din sectorul patru, de 457 de euro, unde este cea mai accesibilă piață a chiriilor din Capitală.

Analiza Storia mai arată că în niciun oraș din țară chiriile nu s-au redus comparativ cu luna mai a anului trecut. De cele mai multe ori tarifele au crescut și în doar câteva cazuri s-au menținut la același nivel. Astfel, cea mai mare creștere de la un an la altul, la categoria prețurilor medii de închiriere, s-a înregistrat în Craiova, unde apartamentele cu trei camere au avut o creștere de 28%.

Totodată, cea mai mare creștere de la o lună la alta, adică mai comparativ cu aprilie, a fost de 6% la garsonierele din Cluj-Napoca și Oradea. În schimb, cea mai mare scădere de preț de la o lună la alta s-a înregistrat tot în Cluj-Napoca, la apartamentele cu trei camere. Acestea au fost în mai cu șapte la sută mai mici decât în aprilie. Sibiu este singurul oraș în care prețurile medii de închiriere au stagnat în mai comparativ cu luna anterioară, la toate categoriile de apartamente.

Reprezentanții platformei arată că pe măsură ce ne apropiem de sezonul toamna, se așteaptă la fluctuații semnificative de preț, generate de creșterea cererii. În mod tradițional, aceste creșteri sunt amplificate de începutul anului universitar, când cererea de locuințe pentru studenți crește considerabil.

lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Comparați ofertele