Prețurile cerute de proprietari au crescut cu 8% în primul trimestru față de aceeași perioadă din 2023
În primul trimestru din 2024, prețurile cerute pentru locuințe, la nivel național, au înregistrat un avans de circa 8% față de intervalul similar din 2023, media ajungând la 1.563 euro/mp util, potrivit datelor analizate de platforma Imobiliare.ro.
OFERTĂ SPECIALĂ în luna decembrie apartament nou în Bucuresști cu reparație la cheie la doar € 999 m²
Proprietarii din Brașov și cei din Iași sunt mai puțin dispuși să lase la preț față de cei din Cluj-Napoca sau Timișoara: dacă în primele orașe discutăm despre o marjă de negociere de 2,4%, în cele două mari centre regionale din vestul țării aceasta ajunge la 3,5%, transmite Economedia.
Conform analizei trimestriale, față de aceeași perioadă a anului trecut, tranzacțiile și-au continuat creșterea (+5,4%), iar cererea pentru proprietăți rezidențiale se îndreaptă spre nivelul anilor buni (+3%), în detrimentul chiriilor. “Totuși, acest moment de revenire nu este lipsit de provocări, care pe de-o parte vin din factori externi pieței (instabilitatea geopolitică se accentuează cu cel mai recent episod în Orientul Mijlociu, impredictibilitatea fiscală, având în vedere că avem alegeri în fața noastră), cât și interne – scăderea continuă a ofertei pe nou în ultimii ani”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
În primul trimestru din 2024 a fost vizibil un avans cu circa 8% în prețului mediu solicitat la nivel național pentru proprietățile rezidențiale, dacă ne raportăm la intervalul similar din 2023, până la valoarea de 1.563 euro/mp util.
Cel mai scump oraș pentru cumpărători este Cluj-Napoca. Aici, prețul mediu solicitat pentru locuințele scoase la vânzare a ajuns la 2.631 euro/mp util în trimestrul I. Brașovul ocupă poziția secundă în clasamentul național cu o medie de 1.789 euro/mp util, în timp ce Bucureștiul se află abia pe locul al cincilea cu 1.578 euro/mp util.
“Proprietarii și dezvoltatorii nu sunt dispuși, de cele mai multe ori, să facă discounturi semnificative, fie din cauza propriilor costuri, fie pentru că au un anumit atașament de ordin emoțional față de locuința respectivă. Desigur, nu discutăm aici despre situații speciale precum cele în care se dorește accelerarea procesului de vânzare sau cele în care discutăm de pachete destinate investitorilor, ce includ mai multe proprietăți”, arată analiza Imobiliare.ro. Marja de negociere – calculată ca diferență procentuală dintre prețul de tranzacționare și ultimul preț solicitat cumpărătorului – este, în realitate, destul de mică în principalele orașe din țară. Proprietarii din Brașov și din Iași, de exemplu, sunt mai puțin dispuși să lase la preț față de cei din Cluj-Napoca sau Timișoara. Dacă în primele orașe discutăm despre o marjă de negociere de 2,4%, în cele două mari centre regionale din vestul țării aceasta ajunge la 3,5%, potrivit datelor analizate de Imobiliare.ro.
Pe piața rezidențială bucureșteană se întâlnea la începutul acestui an o marjă de negociere de 3,9%, în timp ce în cazul proprietarilor din Constanța observăm că aceasta atinge cel mai înalt nivel în rândul marilor orașe, de 4,2%.
“Interesul cumpărătorilor se menține la un nivel bun la începutul acestui an, oferta de case și apartamente disponibile la nivelul pieței fiind însă limitată. Dacă luăm în considerare actualele condiții de pe piața de creditare și perspectivele favorabile care se întrevăd pe termen mediu la nivelul acesteia, putem spune că ne putem aștepta să vedem noi majorări ale prețurilor locuințelor în următoarea perioadă”, susțin reprezentanții Imobiliare.ro.
“Odată cu revenirea cererii, prețurile proprietăților imobiliare sunt în creștere. Mai mult, o presiune suplimentară este generată de scăderea ofertei, ceea ce nu doar poate, ci cu siguranță va pune presiune pe prețuri, mai ales că momentul mult așteptat al scăderii dobânzilor este aproape. Aceste lucruri, coroborate cu apetitul nestăvilit pentru statutul de proprietar, riscă să îi țină în continuare pe cumpărătorii needucați în zona dezvoltărilor cu compromis – la nivel de calitate, locație, suprafețe – și a proiectelor de periferie, multe și ieftine, a căror valoare nu doar că nu va crește în timp, ci va rămâne absolut derizorie. Atenție la compromisul prețului! Capitala este plină de astfel de exemple care, de altfel, explică în mare măsură de ce Bucureștiul este depășit de Cluj-Napoca, Brașov și în curând de toate orașele secundare, deși are cartiere întregi cu un preț mediu de aproape 3.000 euro/mp”, a declarat Crainic.
Ce caută cumpărătorii? Principalele tendințe pe piața rezidențială
În primele trei luni ale acestui an mulți dintre cumpărători și-au îndreptat atenția, prioritar, asupra locuințelor noi, finalizate începând cu 2020, arată datele Imobiliare.ro. Piața veche câștigă însă teren în multe dintre marile orașe.
Pentru fiecare casă veche din București sau apartament situat într-un bloc construit înainte de 2020 au existat doi potențiali cumpărători în piață, în timp ce pentru fiecare locuință nouă din Constanța patru potențiali cumpărători și-au arătat interesul.
Singurul mare oraș în care oferta la vânzare a crescut la începutul anului a fost Brașovul. Cumpărătorii au avut de ales din 6.100 de case și apartamente, cu 2% mai multe față de începutul anului trecut. La polul opus s-a aflat Capitala, unde oferta de locuințe a scăzut cu aproape 20%. Chiar și în aceste condiții, Bucureștiul nu are rival la nivel național. Dintr-un total de 88.900 de case și apartamente listate la vânzare în cele mai mari șase orașe din țară, mai bine de jumătate s-au aflat în Capitală.
O creștere, cu 5,2%, a putut fi observată și în privința tranzacțiilor imobiliare. În intervalul ianuarie-martie, s-au vândut la nivel național aproape 145.500 de case, terenuri și apartamente, conform datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. O evoluție spectaculoasă s-a înregistrat în cazul județului Iași unde s-au vândut aproape 7.600 de imobile, fapt ce l-a ajutat să întreacă Timișul, Brașovul, Clujul și Constanța.
Cea mai lungă perioadă de vânzare s-a înregistrat, în cazul apartamentelor, în Cluj-Napoca și în Constanța, potrivit datelor Imobiliare.ro. Locuințele din Timișoara și-au găsit cel mai repede cumpărători la începutul acestui an.
Economedia vă prezintă câteva statistici relevante pentru piață:
Numărul de locuințe nou terminate, în scădere/ Minus și pentru autorizații și la volumul de lucrări
În anul 2023 au fost terminate 71.454 locuinţe în România, în scădere cu 1878 locuinţe, faţă de anul 2022, arată datele publicate azi de Institutul Național de Statistică (INS). Conform datelor consultate de Economedia, anul 2023 a fost primul an din ultimii zece în care numărul acesta scade. Detalii AICI
În primele două luni ale anului s-au eliberat 4385 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 5,7% faţă de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit INS.
Scădere importantă pe piața locuințelor la început de an: Volumul lucrărilor de construcții rezidențiale a scăzut cu 53% în ianuarie față de aceeași lună a anului trecut. Detalii AICI