Your search results

Salariile din economie reprezintă cel mai important factor ce explică evoluția prețului la apartamente

Posted by admin on 28 May 2024
0

Cristian Popa (BNR): Piața imobiliară din România și criza care nu mai vine: mituri și realități

Discuțiile despre prețurile proprietăților imobiliare captează atenția publicului, fiind probabil depășite ca notorietate doar de disputele electorale. Sunt prețurile mari sau mici? Cu cifrele în față, voi analiza situația și voi începe prin a sublinia un fapt: în pofida numeroaselor „analize” ce anunță continuu de ani buni o nouă cădere iminentă a pieței imobiliare, realitatea este că de mai bine de un deceniu, prețurile proprietăților cresc, constant, într-un ritm ce pare sustenabil pe un orizont mediu de timp (probabil cu excepția Clujului).

Ce ne spun cifrele este că în prezent prețurile imobilelor ating noi maxime post-criză, rămânând încă sensibil sub nivelurile înregistrate în bula din 2008. Aceste prețuri sunt date de piață, în fiecare tranzacție sunt implicate două părți: cineva cumpără și cineva vinde la un preț comun agreat, nu sunt scoase din joben. Totuși, nu este deloc o întâmplare că prețurile locuințelor urcă la cele mai înalte valori înregistrate post-criză. Detaliez în continuare.

Cristian Popa (BNR): Analizele realizate de instituția în slujba căreia lucrez arată că piața imobiliară rezidențială este caracterizată în prezent de un dezechilibru între cerere și ofertă. Pe partea ofertei, datele disponibile la începutul anului arată comparativ cu anul trecut o scădere a numărului de autorizații de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale, a volumului lucrărilor de construcții rezidențiale, a locuințelor nou finalizate și a celor disponibile pentru vânzare. În ceea ce privește cererea, aceasta a înregistrat o creștere datorită revenirii economice, diminuării presiunilor inflaționiste și creșterii veniturilor salariale. Astfel, dinamica ascendentă a prețurilor este susținută de reducerea ofertei, de creșterea costurilor de construcție și de intensificarea cererii.

Salariile din economie reprezintă cel mai important factor ce explică evoluția prețului la case și apartamente, iar în ultimele 12 luni am asistat la o creștere de aproape 15% a salariului mediu net în economie.

În ultimii 10 ani, prețurile locuințelor la nivel național s-au dublat, în același timp salariul mediu net pe economie aproape că s-a triplat. Cu aceste cifre în minte, creșterile prețurilor proprietăților din ultima perioadă nu mai par deloc absurde.

Csaba Bálint, membru al Consiliului de administraţie al BNR, a realizat în trecut o analiză aprofundată din care a reieșit că cel mai important factor ce contribuie la creșterea prețurilor locuințelor este creșterea salariilor.

Asta nu e totul, peste 50% din creșterea prețurilor pare a fi explicată de creșterea salariilor. Mai mult, această variabilă explică atât creșterea medie, cât și în profil teritorial (explică diferența de la un oraș la altul). Al doilea cel mai important factor identificat sunt dobânzile pe termen lung pentru credite ipotecare, iar un al treilea factor, deși mai puțin relevant, este demografia. Și chiar dacă demografia nu arată deloc bine, populația țării scăzând și îmbătrânind, marile orașe devin totuși mai populate, au valori ale sporului demografic superioare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings